Om een gezinshuis te kunnen worden, moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze hebben we hieronder op een rijtje gezet. Deze voorwaarden zijn onderdeel van het screeningsproces van Vigere Jeugdzorg. Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u zich hiervoor aanmelden.
Ondernemingsplan
Voor uw gezinshuis moet u ook een ondernemingsplan opstellen. We verwachten dat hierin omschreven staat wie jullie zijn, waar jullie voor staan en hoe jullie het gezinshuis willen runnen. Denk hierbij aan het formuleren van een visie/missie en het opstellen van een helder financieel plan.
VOG
Om een gezinshuis te worden dient u een VOG te kunnen overleggen, deze mag niet ouder zijn dan drie maanden. Meer informatie hierover vindt u op de website van Justis (via het Ministerie van Justitie en Veiligheid). Dit geldt ook voor vaste oppas, pedagogische medewerkers en bioglogische, thuiswonende kinderen vanaf 12 jaar.
SKJ
Om een gezinshuis te kunnen starten, dient u ingeschreven te zijn in het Kwaliteitsregister Jeugd. Deze inschrijving regelt u via de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Op de website van deze stichting kunt u lezen wat de registratie inhoudt en vindt u ook meer informatie over de beroepscode. Lees dit goed door, want dit omvat bijvoorbeeld ook eventuele juridische aansprakelijkheid.
Komt u niet in aanmerking voor een SKJ-Registratie? Maar voldoe je wel aan de volgende voorwaarden:
- MBO diploma, met uitstroom op jeugdzorg
- Ruime ervaring in de jeugdzorg
- Voldoet aan de andere voorwaarden genoemd op deze pagina
Dan kunt u mogelijk met een EVC-Traject de SKJ-Registratie alsnog behalen. Dit kan bijvoorbeeld via Vigor. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Vigor.
Keurmerk gezinshuizen
Bij het aanvragen en behalen van uw keurmerk voor het gezinshuis kunt u ondersteund worden door bijvoorbeeld De Rudolph Stichting of het Landelijk Verbond Gezinshuizen. Meer informatie over het keurmerk kunt u vinden op de website van Keurmerk Gezinshuizen.
BKR overzicht
Het zorgen voor kwetsbare kinderen is een heel verantwoordelijke taak. Hiervoor zijn we onze gezinshuisouders erg dankbaar! Dit gaat voor ons als Vigere Jeugdzorg ook over het kunnen bieden van een financieel solide basis, waarin verantwoorde keuzes met geld gemaakt worden. Daarom is het aanleveren van een BKR overzicht een onderdeel van de screeningsprocedure.
Uiteraard gaan we vertrouwelijk en discreet om met deze informatie. Bijzonderheden vanuit het BKR afschrift nemen we mee in het screeningsgesprek.
Talent-Assessment Jeugdzorgprofessional
Om te kunnen achterhalen waar uw sterke kanten en ontwikkelkansen liggen, is er het Talent-Assessment Jeugdzorgprofessional. Deze is ontwikkeld door Peter Vonk en zoomt in op persoonlijke competenties, welke van toepassing zijn in de jeugdzorg.
Dit assessment bespreken we tijdens de screeningsprocedure. De uitkomst van het assessment stuurt u voorafgaand aan het eerste screeningsgesprek naar Vigere Jeugdzorg. Meer informatie over het assessment vindt u op deze pagina.